13. Zahradnický kroužek - bezinková limonáda

23.05.2012 10:31

 

Staré lidové přísloví říká ".....před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni!"

Bez černý - Sambucus Nigra, L. má čarodějnou moc a léčivé vlastnosti :-) 

 

- suché a horké jaro nám moc nepomáhá, takže na úvod každého kroužku nyní zaléváme všechno, co jsme kdy vysadili... 

- na náš nový kulatý záhon, který jsme nachystali minule v závěru hodiny, jsme dnes vysadili naše rajčátka, dvě dýně obrovské a jednu dýni olejnou a do prostředka záhonu jsme ukotvili jednu proutěnou oporu na hrášek. 

- šli jsme na bezový květ....procházka byla fajn

- bezový květ jsme ve školní kuchyňce vyložili na balící papír aby se pěkně usušil. V zimě na čaj bude fajn! :-)

- rozebrali jsme si recepty na limonádu a šťávu z bezového květu a nachystali limonádku podle receptu - viz dole na stránce.

 

2. den ráno - limonáda krásně perlila, roznosili jsme ji skoro 10litrů po škole - do sborovny, mateřské školky, do družiny a do třídy! 

Recept pro Vás:

Bezinková limonáda

·         4 litry svařené vody

·         4 vělké bezové květy

·         1 citron

·         400g cukru

·         1/2 lžičky sušeného droždí

Svaříme vodu, nalijeme ji idealně do 5lirovky sklenice, hned v té horké vodě rozmícháme cukr (pro ty kdo drzi linii lze cukru o 50 g ubrat). Do vody hned vymačkáme citron, už prázdný ho pak nakrájíme na kolečka a taky přidáme. Až voda zchladne a je jen mírně teplá, přidáme kvasnice a bezové květy a dobře rozmícháme.

Druhý den nalijeme přes trychtýř se sítkem rovnou do lahví. Láhve pak hned šup do ledničky. Čím je nápoj vychlazenější, tím je chutnější, přidat led vůbec neškodí? Kvasnice tehle dobrote zaridi nejen bublinky, ale je to tím padem i vitamínová B-bomba!!

Doma jsem si ještě přidala pár květů léčivých růží a meduňku.

...a jedna ještě zdravější varianta pro pokročilé a trpělivé od kamarádky - víly Pavly ze Šumavy:

- cukr=bílý jed zaměňte za domácí med

- nepřidávejte kvasnice, ale částečně zakrytou nádobu s nálevem nechte několik dní projít přírodním kvasným procesem

- kůru z citrónů pro tuto variantu oloupejte, protože delším louhováním se z ní uvolňuje hořká chuť.